Over Margriet Wijma

Een opmerking, gemaakt door een orthopeed in 2007, was voor mij de aanleiding om te gaan nadenken over voeten en ‘wat die eigenlijk doen’.

Basis van mijn nadenken over ‘voeten’ is het geloof in een Schepper en een ontwerp en de daarbij behorende gedachten:

  • dan bestaat het niet dat ik alleen kan lopen op dure schoenen
  • alles wat ik zie in de voet zegt iets over de functie want er is over nagedacht en het ontwerp is perfect
  • een voet is geschikt voor elk soort terrein, voor elke richting en voor allerlei bewegingen zoals springen, dansen, rennen, snel omkeren en remmen

Uiteindelijke resulteerde dit in een behandelvorm met een nieuwe insteek, en bij meerdere patiënten, met een positief effect.
Als gevolg hiervan is in april 2012 in samenwerking met de orthopeden van de Isala een onderzoek gestart. Ook het het aantal verwijzingen van orthopeden, sportartsen en reumatologen uit de Isala nam toe.

In 2012 is er een samenwerkingsverband ontstaan met Heetkamp orthopedische schoentechnieken in Wapenveld. Eén keer per 2 weken is er een gecombineerd spreekuur. In bijzijn van een cliënt wordt overlegd wat de mogelijkheden voor fysiotherapie kunnen zijn. Dit kan gecombineerd worden met het gebruik van steunzolen of aangepaste schoenen, maar kan ook zijn in plaats van het aanmeten van steunzolen. In dat geval wordt er eerst gestart met fysiotherapie. Vaak geeft dit al voldoende afname van de klachten zodat steunzolen niet meer nodig zijn.

Daarnaast worden gegevens verzameld over de verandering in klachten die optreden tijdens het behandeltraject. Dit geeft de mogelijkheid om zicht te krijgen op het effect van de behandeling, de termijn waarop dit gebeurt en de grootte van het effect. Tevens worden behandeltermijn en behandelduur vastgelegd.