Over Margriet Wijma

Een opmerking, gemaakt door een orthopeed in 2007, was voor mij de aanleiding om te gaan nadenken over voeten en ‘wat die eigenlijk doen’.

Basis van mijn nadenken over ‘voeten’ is het geloof in een Schepper en een ontwerp en de daarbij behorende gedachten:

  • Dan bestaat het niet dat ik alleen kan lopen op dure schoenen
  • Alles wat ik zie in de voet zegt iets over de functie want er is over nagedacht en het ontwerp is perfect
  • Een voet is geschikt voor elk soort terrein, voor elke richting en voor allerlei bewegingen zoals springen, dansen, rennen, snel omkeren en remmen

Uiteindelijke resulteerde dit in een behandelvorm met een nieuwe insteek, en bij meerdere patiënten, met een positief effect.
Als gevolg hiervan is in april 2012 in samenwerking met de orthopeden van de Isala een onderzoek gestart. Ook het het aantal verwijzingen van orthopeden, sportartsen en reumatologen uit de Isala nam toe.

In 2012 is er een samenwerkingsverband ontstaan met Heetkamp Orthopedische Schoentechnieken in Wapenveld.
Samen met de schoenmaker wordt in bijzijn van een cliënt overlegd of fysiotherapie zinvol kan zijn. Dit kan gecombineerd worden met het gebruik van steunzolen of aangepaste schoenen, maar soms ook in plaats van steunzolen of orthopedisch schoeisel. In dat geval wordt er eerst gestart met fysiotherapie. Vaak geeft dit al voldoende afname van de klachten, steunzolen zijn dan niet meer nodig.

Daarnaast worden gegevens verzameld over de verandering van klachten door deze fysiotherapeutische behandeling. Dit geeft zicht op het effect van deze nieuwe werkwijze, hoe lang het duurt voordat  klachten afnemen en in welke mate de klachten afnemen.
Tevens wordt de behandeltermijn en het aantal behandelingen per traject vastgelegd.