Filosofie

Algemeen

Bewegen is belangrijk. Dit geldt niet alleen voor gewrichten en spieren. Beweging wordt ook geadviseerd bij verschillende aandoeningen zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of overgewicht.

Bij klachten van het bewegingsapparaat kan de fysiotherapeut ingeschakeld worden. Uit de huidige praktijk, gestart in 2007, blijkt dat fysiotherapie ook bij voetklachten zinvol kan zijn. De behandeling bestaat uit training en oefenen. Er worden geen steunzolen verstrekt of gemaakt.

Fysiotherapie bij voetklachten is opgebouwd uit een aantal basiselementen.

  • Eén van de uitgangsgedachten is dat bewegen vanzelf ontstaat wanneer er voldoende gevarieerd bewogen wordt en er geen structurele afwijkingen zijn. Gezonde baby’s’ worden al bewegend groot, dit gaat ‘vanzelf’. Niemand vertelt hoe een baby moet gaan zitten, zijn voeten moet gaan gebruiken of aan lopen. Het is ingebouwd in een gezond lichaam.
  • De gewrichten moeten volledig gebruikt worden voor optimaal functioneren. Dit betekent dat ze over het hele bewegingsbereik bewogen moeten worden. Dit principe lijkt ook te gelden voor de voorvoet.
  • Om spieren te trainen moet de belasting steeds verhoogd worden. Een goede opbouw is daarbij van belang. Dit wordt tijdens de behandeling uitgelegd, zodat het thuis geoefend kan worden.
  • Dagelijks bewegen lijkt eenzijdig te worden. We lopen voor en achteruit, misschien ook eens opzij. Knieën worden niet verder gebogen dan nodig is om te gaan zitten op een stoel, bank of bed. Hurken of op de grond gaan zitten komt minder voor bij het ouder worden. Variatie in bewegen is belangrijk en vormt een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling.
  • Training en oefeningen worden zoveel mogelijk ingepast tijdens het dagelijkse bewegen. Wandelen tijdens de lunchpauze, hurken wanneer je iets van de vloer oppakt of traplopen op voorvoeten zijn hier voorbeelden van.
  • Een fysiotherapietraject duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. Het  aantal behandelingen varieert en ligt tussen de 6 en 10 keer.