De voet

De voet is een belangrijk en veelzijdig lichaamsdeel. De voeten zijn betrokken bij veel bewegingen in het dagelijkse leven. De voet draagt het hele lichaamsgewicht en speelt een belangrijke rol bij de voortbeweging, het gaan of lopen. Dit kan in iedere willekeurige richting. Achteruit, zijwaarts, met omdraaien, omhoog lopen, afdalen, klimmen of klauteren. Ook zwaarder werk, zoals huppelen, hinkelen, springen of hardlopen is geen probleem voor de gezonde goede voet. Daarnaast is de voet perfect in staat om zich aan te passen aan de ondergrond. Zowel op vlak als onregelmatig terrein, bijvoorbeeld  in het zand, in de berm, in het bos of op rotsen, kan de voet ‘goed uit de voeten’.

Anatomie van de voet

De menselijke voet is een ingewikkeld systeem en bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen of botdelen, 33 gewrichten, 107 ligamenten, en 19 spieren en pezen waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen.

De menselijke voet bestaat uit

 • Voorvoet: 5 middenvoetsbeenderen en tenen ( 14 botdelen)
 • Middenvoet: 5 voetwortelbeenderen
 • Achtervoet: dit het is het draaipunt van de enkel en bestaat uit de twee grootste voetwortelbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen

De spieren van de voet bevinden zich rondom in de voet en in het onderbeen. Een aantal spieren beginnen en eindigen in de voet. Dit zijn de intrinsieke of korte voetspieren. De extrinsieke- of lange voetspieren, lopen vanaf de tenen of middenvoet naar het onderbeen. De kuitspieren gaan van de knie en onderbeen naar het hielbeen.

Voetproblemen

Zowel oorzaak als de klachten bij voet- en onderbeenproblemen zijn heel divers.  Klachten kunnen acuut ontstaan, bijvoorbeeld bij het verzwikken van de voet, maar kunnen ook langzamerhand ontstaan zijn. Er is dan geen duidelijke oorzaak te noemen.
Ook de uitvoering van sport kan klachten geven die langzaam ontstaan en duidelijk sportgerelateerd zijn. In rust en bij het stoppen van de sport nemen deze weer af.
In de afgelopen 5 jaar is een herkenbaar patroon zichtbaar geworden van klachten die samen lijken te gaan met voet- en onderbeenklachten.

Klachten bij voetproblemen

 • Prikkelingen en tintelingen in tenen, dove tenen
 • Kramp in de voeten
 • Stijve kuiten
 • Aanhoudende klachten, langer dan 3 maanden, na een trauma, bijvoorbeeld verzwikken, struikelen of verstappen
 • Pijn op de wreef van de voet, soms doortrekkend naar de enkel of tenen
 • Achillespeesklachten
 • Pijn rond de enkels, zwelling
 • Pijn buitenzijde voet
 • Pijn onder de bal van de voet
 • Instabiele enkels
 • Hamer- en klauwtenen, drukplekken op de tenen

Reguliere behandeling bij voetproblemen

Bij voetklachten bestaat de huidige behandeling veelal uit het aanmeten van steunzolen, ook wel supplementen of inlays genoemd. Dit wordt gedaan door podotherapeuten, podologen of een orthopedisch schoenmaker.
Bij aanhoudende voet- en/ of onderbeenklachten kan de huisarts verwijzen naar een specialist, zoals een orthopeed of bij sportgerelateerde klachten, naar een sportarts.
Er wordt diagnostiek uitgevoerd en beleid bepaald. Mogelijk volgt een verwijzing naar een andere specialist of een paramedicus.

Binnen de fysiotherapie is behandeling voor bij verschillende klachten bekend, zoals:

 • Fasciitis plantaris of / en hielspoor
 • Verzwikking van de enkel en instabiliteit
 • Achillespeesklachten

Fysiotherapeutische behandeling bij voorvoetproblemen of andere voetproblemen worden tot nu toe zeer beperkt beschreven in de wetenschappelijke literatuur.

Fysiotherapie bij voetklachten

Door toepassing van de filosofie, zoals op deze website beschreven, is de ervaring ontstaan dat de eerder genoemde klachten een indicatie kunnen zijn voor fysiotherapeutische onderzoek en behandeling.
De mate van effect van de training is afhankelijk van een aantal factoren. Een factoor die het effect van behandeling kan beperken is een onderliggende structurele aandoening of afwijking, zoals bijvoorbeeld reuma of artrose. Daarnaast zijn motivatie, therapietrouw en leeftijd factoren die van invloed kunnen zijn op het resultaat van de behandeling.
De beschreven fysiotherapeutische behandeling bestaat alleen uit training.

Waar

Praktijk Fysiotherapie Holtenbroek te Zwolle.
Kijk voor verder informatie op de website www.fysiotherapieholtenbroek.nl

Wandelen, met welke schoenen ?

www.trekbarefoot.nl
www.feelmax.nl
www.heetkamporthopedie.nl
www.kemerink.nl
www.leguanoschoenen.nl

 

Hardlopen, hoe doe je dat ?

www.delopendezaak.nl